Reisverhaal Steef Niesing

Steef Niesing is één van de deelnemers die mee heeft gedaan aan het programma betekenisvol leiderschap. Lees hier het reisverhaal Steef, hoe hij het programma heeft ervaren en welke impact dit heeft gemaakt.

'Ik schiet nog wel eens in de Bob de Bouwer modus...'

Wie ben ik? Naast dat ik (41, TU Delft) eigenaar ben van Vivatec, ben ik zoveel meer. Het programma betekenisvol leiderschap heeft een nieuwe wereld voor mij geopend.  Ik heb ontdekt waar mijn talenten liggen en hoe ik deze sterker in kan zetten. Ik krijg mensen in de juiste beweging. Waarom dat zo is? Daar werd ik in bevestigd tijdens het programma, o.a. vanuit het Human design.

Het was bijna de reden voor hem om níet deel te nemen aan het programma ‘betekenisvol leiderschap’ van Wiebe Bakker. Wie hij is? Steef Niesing, ondernemer in hart en nieren. Steef is een snelle denker, goedlachs en straalt enorm veel plezier uit. Met zijn bedrijf Vivatec en zijn werk als interim technisch projectmanager, levert hij een actieve bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. 


‘Ik was de grootste criticaster van het Human Design, nu de grootste promotor.’
Maar ook iemand die niet van dogma’s houdt’ vervolgt Steef. ‘Toen ik over het Human Design hoorde en iemand mij ging vertellen wie ik ben op basis van mijn geboortedatum, tijd en plaats, dacht ik letterlijk: BULLSHIT! Ik schatte Wiebe als een nuchtere gast in en het Human Design voelde op dat moment als een brug te ver. Was met recht de grootste criticaster van de groep. Maar ik moet je heel eerlijk bekennen dat ik als een blad aan de boom ben omgekeerd. Vooral omdat het Human Design geen dogmatisch systeem is, maar meer onderzoekend vanuit je eigen blauwdruk. Wat heb ik daar bizar veel van geleerd. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat ik mag werken op uitnodiging, maar dat ik ook tijd nodig heb om me terug te trekken en op te laden. En ook hoe ik mijn hoofd, hart én buik volledig kan inzetten. Het heeft me veel herkenning en rust gebracht. Ik promoot het nu bij iedereen waar ik kan!’


Hoe ben je met het programma in aanraking gekomen?
In de gangen van Het Element in Apeldoorn kwam hij Wiebe tegen. Steef: ‘Ik huur daar een kantoor en op een gegeven liep ik Wiebe tegen het lijf. In dat gesprek stipte Wiebe zijn programma aan omdat hij het idee had dat ik daar bij zou passen. Heb toen een infosessie bijgewoond waar ik heel blij van werd. En dus heb ik ‘ja’ gezegd op deelname.’


Waarom zei je ‘ja’?
Je hebt voor een reden ‘ja’ gezegd. Waarom? Steef: ‘De afgelopen jaren had ik te vaak het idee dat het in de wereld alleen maar draaide om geld verdienen. ‘Waar is het welzijn van mens en dier? In welke vorm zorgen we nog voor de aarde?’ vroeg ik me dan veelal af. Na de infosessie maakte mijn hart dan ook een sprongetje. Vooral omdat het programma Business én Betekenis met elkaar verbindt, dat sprak me aan. Dat je als ondernemer aan de slag gaat met het vormgeven van jouw manier om betekenis toe te voegen aan de wereld. En dat je tegelijk ontdekt hoe je dat kunt verenigen en borgen met een goedlopende business. Maar de belangrijkste reden waarom ik ‘ja’ zei? Mijn gevoel. Die was hierin leidend.

‘Ook ik was soms zo stom om niet naar mijn lichaam te luisteren.’
Het is inmiddels een paar maanden geleden dat Steef het programma betekenisvol leiderschap af heeft gesloten. Wat hem het meeste is bijgebleven? Steef: ‘De ademhalingssessie voorafgaand aan het ijsbad. Dat was wel een beetje gek hoor, sta je daar met drie wildvreemde mensen in je zwembroek. Zenuwachtig was ik. Mijn hoofd vroeg zichzelf af of ik gek was geworden, haha. Ja, dat ijsbad en de ademhalingssessie waren voor mij persoonlijk gaaf én heftig. Door de zogeheten ‘powerbreathing’ kwam ik in een bepaalde toestand terecht, waarin mijn lijf mij dingen liet zien en voelen waar het toe in staat is. Dat was heel krachtig om mee te maken en gaf een enorme kick! Ik stond hier eerst vrij ver vanaf, maar ik omarm het nu volledig. Net als veel andere ondernemers die ik ken, was ook ik soms zo stom om niet naar mijn lichaam te luisteren. Nu doe ik dat veel bewuster.’

 

Wat heeft het voor je ondernemerschap gedaan
Het programma heeft Steef niet alleen als persoon verder geholpen, het werkt ook door in zijn ondernemerschap. Steef: ‘Door het hele programma heb ik o.a. geleerd om me meer uit te spreken waar ik werkelijk voor sta, voor duurzame ontwikkeling namelijk. De mens én milieukant. Dat benoemen is af en toe nog wel spannend en het is soms nog verleidelijk om weer terug te grijpen naar mijn kunstjes van vóór het programma.’

Hij vervolgt zijn verhaal: ‘Ik heb nu veel meer lef om het gewoon te doen. Die klanten te bellen, opdrachten binnenhalen, die beweging daadwerkelijk creëren. Wat ik ook heb geleerd, mede door Roel Kiers (gastdocent), is dat ik meer een tijdelijk leider ben dan een Bob de Bouwer. Gekscherend noemt hij dat nog wel eens, dat ik dan weer in de Bob-de-Bouwer-modus schiet, haha… Daar ben ik gewoonweg minder goed in. Maar als tijdelijk leider kom ik juist heel goed uit de verf.’

Aanrader?
Steef hoeft er niet lang over na te denken als hem wordt gevraagd of het programma een aanrader is: ‘Zonder twijfel, zeker weten een dikke aanrader. Het programma is namelijk niet alleen maar inhoudelijk. Het gaat ook echt over verbinden met jezelf en met elkaar. De verbinding die ik nu met de andere deelnemers heb is heel bijzonder. Vanuit andere trainingen heb ik dat nog nooit meegemaakt. Ik kan hen bijvoorbeeld ook echt een welgemeende knuffel geven. Zou je me dat vroeger vragen? Dan had dat echt kortsluiting gegeven in mijn hoofd. Maar omdat we op een diepere laag verbonden zijn door het programma, zien we elkaar als mens. En niet alleen als ondernemer. In die zin gun ik dit programma iedereen. Ja echt, ik gun het iedereen.’

Impact programma

  • Ik weet nu waar ik voor sta en ik maak keuzes die daarbij aansluiten, ik ben nieuwe samenwerkingen aangegaan en heb samenwerkingen beëindigd.
  • Ik leef nu bewust. Ik sta daardoor meer in contact met mijn gevoel en zit minder in mijn hoofd. Hierdoor gaan zaken makkelijker. Ik zeg de juiste dingen in gesprekken en thuis zijn ze ook erg blij.
  • Ik laat meer van mezelf zien bij opdrachtgevers, waardoor ik meer waarde toevoeg. Ze krijgen niet alleen datgene wat ik met mijn hoofd kan, maar ik voeg ook waarde toe door te zijn wie ik ben. 
  • Ik vertrouw op mijn eigen inspiratie, dit deel ik meer met opdrachtgevers. Ik maak nog meer impact (bij mijn klanten). 
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email