Onze ware PLEK

In dit blog artikel lees je meer over de periode van transitie waarin we leven en wat dit vraagt van de mensheid. We worden uitgenodigd om onze ware plek in te nemen en dienend te zijn aan al het leven op aarde.

De mens en zijn leefomgeving

Hoe is het mogelijk dat wij als mensen onze eigen leefomgeving vernietigen, terwijl we tot zoveel meer in staat zijn? Wij hebben de capaciteiten in huis om naar de maan te vliegen, maar waarom zetten we onze genialiteit niet in om te bouwen aan een mooiere wereld?

Het antwoord op deze vraag is in mijn ogen vrij simpel. Wij gebruiken ons geniale brein grotendeels om risico’s te vermijden. We zijn bang voor het onbekende, bang voor gezichtsverlies, bang om de controle te verliezen. Maar wat zou er gebeuren wanneer we deze angst loslaten en ons richten op wat we wel willen? Als we al die hersencapaciteit inzetten voor het juiste doel: Het bouwen aan een mooiere wereld.

Tijd voor een nieuw perspectief

Voorbij onze angsten ontdekken we ons werkelijke potentieel. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat je moet zorgen voor zekerheid: een vaste baan, een huis + hypotheek, pensioenopbouw en een goede verzekering. Sterker nog, onze hele samenleving is zo ingericht. We willen risico’s zoveel mogelijk vermijden en het liefst uitsluiten. Daar zijn we zelfs heel goed in geworden, maar we betalen hier een hoge prijs voor. In de afgelopen 2500 jaar, en met name de laatste 400 jaar, zijn we de natuur steeds meer naar onze hand gaan zetten. We hebben onszelf boven de natuur geplaatst (EGO), met als gevolg dat we ons in een ecologische ramp begeven. We hebben 6 van de 9 planetaire grenzen overschreden, die leven op aarde mogelijk maken. (Bron)

Ecologisch bewustzijn
In de afgelopen decennia zien we dat er een ecologisch bewustzijn in opkomst is. Steeds meer mensen komen tot het besef dat wij een onderdeel zijn van de natuur (ECO). We houden met ons handelen rekening met de natuur. We kopen steeds vaker biologisch eten, we plaatsen insecten hotels in onze tuinen en we laten een stukje vlees steeds vaker links liggen. Maar kunnen we op deze manier het tij nog keren en ervoor zorgen dat we binnen de ecologische grenzen van de aarde blijven?

Ons ware potentieel
Crisis in het Chinees betekent ‘kans’. De huidige crises biedt in mijn ogen een kans om ons ware potentieel te leven en de plek die ons toebehoort in te nemen. Wij zijn tot zoveel meer in staat dan we nu laten zien. Als tijdelijke bewoners hebben we een verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor deze prachtige planeet. Hoe kunnen we dienend zijn aan het leven op aarde en waarde toevoegen in plaats van te onttrekken? (SEVA) Niet vanuit een moreel besef, maar omdat dat je er gelukkiger van wordt wanneer je jouw talenten inzet voor het grotere geheel.  

"Ware voldoening ligt in het laten samenvallen van jouw talenten met dat waar de wereld behoefte aan heeft"

Je vraagt je misschien af, wat kan ik betekenen als 1 van de ca. 9 miljard mensen op deze aarde? Hoe kan ik het verschil maken? Ik geloof dat je als individu een enorm verschil kunt maken en er zijn al zoveel mensen die dit doen. Onderzoek toont aan dat we 25% van de mensen nodig hebben om een systeem te doen kantelen. Of je nu ondernemer, leerkracht, ambtenaar, ouder of burger bent, jij kunt het verschil maken. Individuen vormen communities en organisaties en zij vormen de maatschappij.

Zelf stappen zetten 

Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden welke stappen je zelf kunt zetten in de juiste richting, dan heb ik 3 aanwijzingen die je gelijk kunt toepassen.


Stap 1

Open je hart en laat je raken. Wanneer ik me voorstel dat ik een onleefbare planeet achterlaat aan mijn mijn (klein) kinderen dan is dat beeld niet te verkroppen. Dat raakt me. Dit is een ingang om in beweging te komen. Bekijk bijvoorbeeld de documentaire van A life on our planet van David Attenborough en voel wat het met je doet. 


Stap 2

Stel je een wereld voor waar jouw hart naar verlangt. Hoe wil je aan het einde van jouw leven terugkijken? Wat wil je achterlaten aan de generaties na jou en welke factor wil jij hierin zijn geweest? Maak het zo visueel mogelijk, bijvoorbeeld d.m.v. een vision board. 


Stap 3

Zet een stap in het onbekende, buiten jouw comfort zone. Durf een aantal zekerheden los te laten en luister naar de ingevingen van je hart. Wat is dan NU een volgende stap? Bijvoorbeeld door een dag minder te werken aan betaalde opdrachten en iets te gaan doen waar je nog meer van betekenis kunt zijn.

Ik kan vanuit eigen ervaring vertellen dat het leven zoveel meer betekenis krijgt wanneer je wat vaker de controle durft los te laten en luistert naar de ingevingen van jouw hart. Jouw hart weet de route naar een mooiere wereld, zet je hoofd en handen in om dit te realiseren.

 

Een mooiere wereld begint in jezelf!


Warme groet,


Wiebe Bakker

Oprichter Betekenis Academie

Meer inspiratie?

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks inspiratie in jouw mailbox. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email