Moeiteloos ondernemen

In dit blog artikel lees je meer over de werking van saboteurs in het ondernemershap. Ik vertel je hoe je jouw impact kunt vergroten wanneer je je hier meer bewust van bent. Je hebt op elk moment de keuze, het is aan jou.

Het lemniscaat

Ik zie regelmatig ondernemers die heel hard werken zonder veel resultaat te boeken en dat is volgens mij zonde van je tijd. Ondernemerschap kan namelijk moeiteloos gaan met veel resultaat, zolang je maar het juiste doet. Dat betekent niet dat het nooit zwaar is of dat je nergens tegenaan loopt, maar het is de vraag hoe je hiermee omgaat.


Ik leerde ooit onderstaand model kennen van een goede vriend en oud compagnon Patrick Roozemond, tevens schrijver van het boek ‘Start vanuit je hart’. Het lemniscaat laat zien dat wij als mensen een innerlijke en een uiterlijke kant hebben. Beide kanten bestaan uit een + en een – kant.

1
Lemniscaat

Betekenis vs. saboteur
De innerlijke + kant is dat waar jij blij van wordt of wat voor jou van betekenis is, bijvoorbeeld je missie of bepaalde waarden. De innerlijke  kant bestaat uit beperkende gedachten en-/of overtuigingen, wat zich uit in bepaald gedrag. Deze gedragingen noemen we saboteurs.

Saboteurs kunnen zich op twee manieren uiten: conformerend of confronterend. Als je veel piekert, aan het pleasen bent, je terugtrekt of je aanpast dan heb je te maken met conformerende saboteurs. Als je aan het doordrukken bent, dominant gedrag vertoont, dwarsligt of perfectionistisch bent dan zijn dit confronterende saboteurs. Vaak heb je wel een voorkeur voor één van beiden, maar het kan ook heel goed zijn dat beide type saboteurs je bekend voorkomen.

Impact vs. stagnatie
De uiterlijke kant bestaat ook uit een + en een – kant: impact vs. stagnatie. In het geval van ondernemerschap kun je bij impact denken aan financiële, ecologische, sociale en maatschappelijke impact. Stagnatie is de andere kant van de medaille, waarbij het juist stroef loopt en er geen impact worden gemaakt.

Uitzoomen
Misschien herken je wel dat je soms ergens helemaal in vastzit. Ik had het zelf laatst toen ik een business case aan het uitwerken was en ik op een gegeven moment meer onmogelijkheden dan mogelijkheden zag. De piekeraar in mij maakte overuren en ik kwam niet veel verder. Het zijn vaak situaties waarin je gestrest raakt, waardoor je niet meer helder kunt denken. Het helpt dan niet om op dat niveau door te blijven denken, want dan kom je niet verder. Je kunt dan beter even uitzoomen en zien dat één of meerdere saboteurs actief zijn.

Uitzoomen kun je doen door je op iets anders te richten, wat te gaan schrijven, sporten, mediteren, ademhalingsoefeningen doen of met iemand sparren. Vervolgens kun je weer terug naar de betekenis. Waarom doe je ook alweer wat je doet? Waar zie je wel mogelijkheden en wat geeft je energie? Van daaruit kun je dan een volgende stap zetten. Je maakt dan een stap vanuit je innerlijke +, zodat de kans op een uiterlijke + groter wordt, i.p.v. een stap vanuit je innerlijke – die de kans op stagnatie groter maakt. Hoe meer je je hier bewust van wordt en ernaar gaat handelen, hoe moeitelozer het gaat en hoe leuker het wordt.

 

Veel succes!

 

Warme groet,

Wiebe Bakker
Oprichter Betekenis Academie

Meer inspiratie?

Ontvang de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks inspiratie in jouw mailbox. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email